Przepisy

Szybkie I śniadania

 

Owsianka dzień wcześniej

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich, 5 migdałów, garść rodzynek, łyżeczka pestek słonecznika

Wieczorem wszystko wsypujemy do miseczki, zalewamy gorącą wodą. Rano dodajemy szklankę jogurtu, kefiru, maślanki, mleka krowiego lub roślinnego, dodajemy cynamon.

 

Placki bananowe

  • 2 zmiksowane/rozgniecione widelcem banany
  • płatki owsiane
  • cynamon
  • jajko (można pominąć)

Wszystko mieszamy, odstawiamy na chwilę, smażymy na patelni np. na oleju kokosowym, rzepakowym.

 

Kasza jaglana z jabłkiem

  • 100g suchej kaszy jaglanej
  • 3 jabłka
  • orzechy np. włoskie

Kaszę przepłukujemy gorącą wodą, gotujemy na małym ogniu. Jabłka obieramy, kroimy i dusimy. Do miseczki nakładamy 5 łyżek kaszy ugotowanej i jabłka uduszone, posypujemy cynamonem, dodajemy orzechy np. włoskie

 

II Śniadania

Kanapka

  • 2 kromki chleba
  • masło
  • 2 plastry pasztetu ze słonecznika*
  • plastry kiszonego ogórka

 

PASZTET ZE SŁONECZNIKA – 300g pestek słonecznika – ½ szklanki płatków owsianych – 4 łyżki kaszy manny – łyżeczka soli himalajskiej – koper lub natka – koncentrat pomidorowy Pestki zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 30 min, płatki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do wchłonięcia wody. Pestki odcedzamy, wrzucamy do blendera lub thermomix wszystkie składniki, blendujemy, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy w temp. 180C ok. 55minut.

 

Sałatka owocowa

  • 1/2 banana
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 gruszki
  • łyżeczka pestek słonecznika
  • 4 orzechy włoskie
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

 

Kotleciki z kaszy jaglanej i brokułu

  • 100g suchej kaszy jaglanej – gotujemy na małym ogniu, wcześniej przepłukujemy gorącą wodą
  • 5 różyczek brokułu ugotowanego
  • marchewka starta
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • koperek
  • natka
  • można dodać curry i kurkumę
  • olej rzepakowy/oliwa z o
  • oliwek

Ugotowaną kaszę mieszamy z resztą składników, brokuł kroimy na mniejsze kawałki, dodajmy przyprawy, olej i rękoma formujemy kotlety. Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 30 min temp.180C. Ostatnie 10 min możemy włączyć termoobieg.

 

Fit słodkości

„Batony bananowe”

  • 3 banan
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki kakao Rodzynki Lub żurawina
  • Można dodać orzechy lub łyżkę masła orzechowego ewentualnie amarantus ekspandowany

Banany blendujemy, wszystkie składniki mieszamy, odstawiamy na chwilę (ok.10 min.), przekładamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku 20-25 min w temp. 180C. Kroimy na batony.

 

Brownie z fasoli

  • Puszka fasoli czerwonej
  • ½ szklanki płatków owsianych zmielone
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki syropu z agawy lub daktylowego ( lub np. 10 daktyli chwilę namoczonych w ciepłej wodzie)
  • Banan
  • Łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • ¼ szklanki mleka roślinnego lub krowiego
  • Można dodać wiórki kokosowe, mak, pestki słonecznika

Wszystkie składniki blendujemy, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 25 min w temp. 180C.

 

Razowe ciasto bananowe lub muffinki

  • 4 banany,
  • 3 łyżki miodu (ew. syrop z agawy, syrop z daktyli)
  • 2 szkl. mąki razowej można użyć orkiszowej lub pełnoziarnistej
  • łyżeczka sody
  • 1/3 szkl. oleju + odrobina do wysmarowania blachy
  • 1/4 szkl. wody,
  • 1/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich i/lub rodzynek.

Banany wraz z miodem zmiksować blenderem, dodać resztę składników i wymieszać łyżką. Wylać ciasto do wysmarowanej olejem blachy. Ciasto bananowe piec w 180°C przez 45-50 min.