Szybkie I śniadania
Owsianka dzień wcześniej
- 4 łyżki płatków owsianych górskich, 5 migdałów, garść rodzynek, łyżeczka pestek słonecznika
Wieczorem wszystko wsypujemy do miseczki, zalewamy gorącą wodą. Rano dodajemy szklankę jogurtu, kefiru, maślanki, mleka krowiego lub roślinnego, dodajemy cynamon.
Placki bananowe
- 2 zmiksowane/rozgniecione widelcem banany
- płatki owsiane
- cynamon
- jajko (można pominąć)
Wszystko mieszamy, odstawiamy na chwilę, smażymy na patelni np. na oleju kokosowym, rzepakowym.
Kasza jaglana z jabłkiem
- 100g suchej kaszy jaglanej
- 3 jabłka
- orzechy np. włoskie
Kaszę przepłukujemy gorącą wodą, gotujemy na małym ogniu. Jabłka obieramy, kroimy i dusimy. Do miseczki nakładamy 5 łyżek kaszy ugotowanej i jabłka uduszone, posypujemy cynamonem, dodajemy orzechy np. włoskie
II Śniadania
Kanapka
- 2 kromki chleba
- masło
- 2 plastry pasztetu ze słonecznika*
- plastry kiszonego ogórka
PASZTET ZE SŁONECZNIKA – 300g pestek słonecznika – ½ szklanki płatków owsianych – 4 łyżki kaszy manny – łyżeczka soli himalajskiej – koper lub natka – koncentrat pomidorowy Pestki zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 30 min, płatki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do wchłonięcia wody. Pestki odcedzamy, wrzucamy do blendera lub thermomix wszystkie składniki, blendujemy, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy w temp. 180C ok. 55minut.
Sałatka owocowa
- 1/2 banana
- 1/2 jabłka
- 1/2 gruszki
- łyżeczka pestek słonecznika
- 4 orzechy włoskie
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Kotleciki z kaszy jaglanej i brokułu
- 100g suchej kaszy jaglanej – gotujemy na małym ogniu, wcześniej przepłukujemy gorącą wodą
- 5 różyczek brokułu ugotowanego
- marchewka starta
- 4 łyżki pestek słonecznika
- koperek
- natka
- można dodać curry i kurkumę
- olej rzepakowy/oliwa z o
- oliwek
Ugotowaną kaszę mieszamy z resztą składników, brokuł kroimy na mniejsze kawałki, dodajmy przyprawy, olej i rękoma formujemy kotlety. Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 30 min temp.180C. Ostatnie 10 min możemy włączyć termoobieg.
Fit słodkości
„Batony bananowe”
- 3 banan
- ½ szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki kakao Rodzynki Lub żurawina
- Można dodać orzechy lub łyżkę masła orzechowego ewentualnie amarantus ekspandowany
Banany blendujemy, wszystkie składniki mieszamy, odstawiamy na chwilę (ok.10 min.), przekładamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku 20-25 min w temp. 180C. Kroimy na batony.
Brownie z fasoli
- Puszka fasoli czerwonej
- ½ szklanki płatków owsianych zmielone
- 2 łyżki kakao
- 2-3 łyżki syropu z agawy lub daktylowego ( lub np. 10 daktyli chwilę namoczonych w ciepłej wodzie)
- Banan
- Łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- ¼ szklanki mleka roślinnego lub krowiego
- Można dodać wiórki kokosowe, mak, pestki słonecznika
Wszystkie składniki blendujemy, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 25 min w temp. 180C.
Razowe ciasto bananowe lub muffinki
- 4 banany,
- 3 łyżki miodu (ew. syrop z agawy, syrop z daktyli)
- 2 szkl. mąki razowej można użyć orkiszowej lub pełnoziarnistej
- łyżeczka sody
- 1/3 szkl. oleju + odrobina do wysmarowania blachy
- 1/4 szkl. wody,
- 1/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich i/lub rodzynek.
Banany wraz z miodem zmiksować blenderem, dodać resztę składników i wymieszać łyżką. Wylać ciasto do wysmarowanej olejem blachy. Ciasto bananowe piec w 180°C przez 45-50 min.